2105154391 Φάωνος 58, Αθήνα info@oreichalkos.gr

Τα Είδη Μας 

Τα είδη της Ορείχαλκος Ρούκης (Ορειχαλκουργείο) χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες με τεράστια ποικιλία σε κωδικούς.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Α) Είδωλα και πλακέτες

Β) Πανοπλίες και λοιπός Εξοπλισμός (περικεφαλαίες, θώρακες, ασπίδες, περικνημίδες - περικάρπια κ.α.)

Γ) Μαγνητάκια

Δ) Αγαλματίδια

Όλα τα προϊόντα μας είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από το κράμα μετάλλων με την ονομασία "Oρείχαλκος".

 

Τι είναι όμως ο Ορείχαλκος; Ας πούμε λίγα λόγια:

 

Ο Ορείχαλκος είναι ένα κράμα δύο μετάλλων: του χαλκού και του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι το μέταλλο το οποίο καθορίζει τις ιδιότητες του κράματος αυτού και η συνήθης περιεκτικότητα του ορείχαλκου σε αυτό κυμαίνεται από 30% έως 45%.

Μια από τις ιδιότητες που επηρεάζει ο ψευδάργυρος είναι το χρώμα του. Όταν η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι χαμηλή, ο ορείχαλκος έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα που πλησιάζει το κεραμιδί χρώμα του χαλκού. Για περιεκτικότητα περίπου 30%, ο ορείχαλκος έχει το χρώμα του χρυσού, αλλά, για ακόμα πιο υψηλή περιεκτικότητα, το χρώμα του γίνεται και πάλι καφεκόκκινο.

Αναλόγως με την χρήση για την οποία προορίζεται, στο κράμα ορειχάλκου προστίθενται μικροποσότητες άλλων μετάλλων όπως κασσίτερος, μαγγάνιο, μόλυβδος κ.α. Το κάθε ένα από αυτά τα κράματα αποκτά κάποια επιθυμητή ιδιότητα όπως π.χ. τα μολυβδούχα κράματα ορειχάλκου έχουν καλύτερη ροή κατά την χύτευση.

Ο Ορείχαλκος χρησιμοποιήθηκε στην μεταλλουργία ήδη από το 3500 π.Χ, κυρίως για την κατασκευή όπλων όπως σπαθιά, ασπίδες, δόρατα, περικεφαλαίες, θώρακες, περικνημίδες, περικάρπια κ.α. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων και διακοσμητικών αντικειμένων όπως αγαλματίδια. Μετά το 1700 μ.Χ. κράματα ορειχάλκου έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή χυτών. Ο Πλάτων σε κείμενα του αναφέρει πως ο ορείχαλκος θεωρούνταν το δεύτερο μέταλλο σε αξία μετά το χρυσό. Ο Ησίοδος σε κείμενα του αναφέρει ότι ο Ηρακλής φορούσε περικνημίδες από ορείχαλκο.